Ghid de albire dentara

Tot ce trebuie sa stii despre albirea dentara

Apreciata atat de catre barbati, cat si de femei, albirea dintilor (sau tratamentul de albire) e disponibila in diferite forme pentru a satisfice fiecare buget, la diferite intervale de timp, si in functie de necesitati. Fie prin sesiuni de albire efectuate in cabinetele stomatologice, sau acasă, prin utilizarea de kituri de albire cumparate de la farmacie, solutiile de albire a dintilor sunt variate si tot mai populare. Practic, toti cei care opteaza pentru o solutie de albire, obtin o imbunatatire substantială in luminozitatea si albul zambetului lor. Insa albirea nu este o soluție permanenta si necesita intretinere sau "touch-up-uri", pentru un efect prelungit.

"Inalbirea" vs "Albire": Care este diferenta?

Potrivit celor de la FDA, termenul de "inalbire" se poate utiliza numai in cazul in care dintii pot fi albiti dincolo de culoarea lor naturală. Acest lucru se aplica strict la produsele care contin inalbitor - de obicei peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida.

Termenul "albire", pe de alta parte, se refera la restabilirea culorii suprafatei unui dinte prin eliminarea murdariei si a resturilor. Deci, orice produs care curata (spre exemplu pasta de dinti) este considerat, din punct de vedere tehnic, un agent de albire. Desigur, termenul "albire" suna mai bine decat "inalbire"; de aceea este mai frecvent folosit - chiar si atunci cand descrie un produs ce contine inalbitor.

DE CE ESTE NEVOIE DE ALBIREA DINTILOR? EXAMINAREA SMALTULUI

Cei mai mulți dintre noi doresc albirea stralucitoare a dintilor, datorită portelanarii suprafeței smaltului. Compus din tije cristaline microscopice, smaltul dintilor este conceput sa protejeze dintii de efectele mestecarii, scrasnituri, traume si atacuri acide cauzate de zahăr. Odata cu trecerea timpului, smaltul este uzat, din ce in ce mai transparent, si lasa sa se vada culoarea galbena a dentinei - materialul din miezul dintelui.

In timpul rutinei de mestecat, dentina ramane intacta in timp ce milioane de micro-fisuri apar in smalt. Aceste fisuri, precum si spatiile dintre tijele de smalt cristalin, duc la aparitia treptata a petelor si a resturilor pe dinti. Ca urmare, dintii dezvolta in cele din urma un aspect mat, destul de fragil. Albirea dintilor indeparteaza petele și resturile, lasand fisuri de smalt deschise și expuse. Unele din fisuri sunt re-mineralizate rapid prin saliva, in timp ce altele sunt umplute din nou cu resturi organice.

Decolorarea dintilor: Cele doua tipuri de pete de dinti

Exista doua categorii de patare care se refera la dinti: patarea extrinseca si cea intrinseca.

Petele extrinseci sunt cele care apar pe suprafata dintilor, ca urmare a expunerii la bauturi de culoare inchisa, produse alimentare si tutun, precum si uzura de rutina. Petele extrinseci superficiale sunt minore și pot fi indepartate cu periaj si detartraj profilactic. Petele extrinseci persistente pot fi indepartate cu eforturi mai mari, cum ar fi albirea dintilor. Petele persistente extrinseci pot patrunde in dentina si se pot inradacina, in cazul in care nu sunt tratate la timp.

Petele intrinseci sunt cele care se formeaza pe interiorul dinților. Petele intrinseci rezulta din traume, imbatranire, expunerea la minerale (cum ar fi tetraciclina) in timpul formării dintelui si /sau ingestia excesiva de fluor. In trecut, se credea că petele intrinseci erau prea rezistente ca sa fi corectate de albire. Astăzi, experții in cosmetica stomatologica cred ca petele intrinseci, chiar si cele adanc setate, pot fi indepărtate cu tratamente de albire pentru acasa, aflate sub supraveghere. Alternativa la produsele cosmetice pentru a trata colorarea intrinsecă, este aplicarea fatetelor dentare.

CARE SUNT CAUZELE CE DUC LA COLORAREA INESTETICA A DINTILOR?

Varsta: Există o corelatie directa intre culoarea dintelui si varsta unei persoane. De-a lungul anilor, dintii se inchid la culoare, ca urmare a uzurii si a acumularii de pete. Adolescenții vor obtine rezultate de albire imediate, dramatice. Dupa douăzeci de ani, dintii incep sa prezinte o distributie de culoare galbenă, procesul de albire necesitand putin mai mult efort. De la patruzeci de ani, galbenul dintilor se inclina spre maro. Dupa varsta de cincizeci de ani, dintii absorb o serie de pete dificile care se pot greu (dar nu imposibil) indeparta.

Culoarea nativa: Fiecare pwrsoana are o anume culoare, din nastere, a dintelui, care variaza de la galben-maroniu la gri-verzui, si se intensifica in timp. Dintele galben-maro este, in general, mult mai receptiv la albire decat cel verde-gri.

Transluciditatea si constitutia dentara: Acestea sunt, de asemenea, trasaturi genetice, care devin mai pronuntate odata cu varsta. In timp ce toți dintii au o doza de transluciditate, cei care sunt mai opaci si au o grosime mai mare, prezinta un avantaj: ei apar mai deschisi la culoare, arata mai stralucitori si sunt receptivi la albire. Dintii care sunt mai subtiri si mai transparenti - in mod special dintii din fata - au mai putin din pigmentul necesar pentru albire. Potrivit stomatologiei cosmetice, transparenta este singura conditie care nu poate fi corectata prin nicio forma de albire.

Obiceiurile alimentare: Consumul frecvent de vin rosu, cafea, ceai, cola, morcovi, portocale si alte bauturi sau alimente intens colorate determina colorarea considerabila de-a lungul anilor. In plus, alimentele acide, cum sunt fructele citrice sau oțetul favorizeaza eroziunea smaltului. Ca urmare, suprafata devine mai transparenta si expune culoarea galbena a dentinei.

Fumatul: Frunzele de tutun si nicotina prezinta depozite maronii care se integreaza lent in structura dintelui si cauzeaza modificari de culoare intrinseca.<

Medicamentele / produsele chimice: Utilizarea tetraciclinei in timpul formarii dintilor produce pete de culoare inchisa care sunt foarte greu de indepărtat. Consumul excesiv de fluor produce fluoroza si zone asociate cu pete albe.

Slefuirea: Cel mai frecvent cauzata de stres, macinarea dinților (scrasnirea, aparitia bruxismului, etc.) poate cauza micro-spargerea dinților si poate provoca innegrirea marginilor acestora.

Traumele: Caderile sau loviturile in zona bucala pot produce fisuri considerabile, in care se pot acumula cantitati mari de pete si reziduri.

Metode de albire a dintilor

Trei opTiuni principale de albire sunt disponibile in prezent. Toate trei se bazeaza pe diferite concentratii de peroxid si se deosebesc prin modalitatea de aplicare.

Albire cu lampa profesionala Philips Zoom (in cabinetul medical)

Principalul avantaj al albirii ?in-office?; in cadrul cabinetului stomatologic; este faptul ca se poate obtine o albire cu pana la 6-8 nuante intr-o singura sedinta. Inca un avantaj major il prezinta faptul ca intregul proces este supravegheat de catre un medic cu experienta, care poate adapta tratamentul in functie de nevoile fiecarui pacient.

In Cabinetul Confident Medical, albirea se face cu lampa profesionala cu lumina LED Philips Zoom, care foloseste tehnologie de ultima ora pentru albirea dintilor. Lampa profesionala emite lumina LED, care activeaza gelul de albire Philips Zoom! Chairside Light-Activated Whitening Gel. Lumina folosita de catre lampa are o lungime de unda intre 400-505 nanometri, iar medicul poate alege sa regleze aparatul la unul din cele 3 niveluri disponibile, dupa evaluarea situatiei fiecarui pacient.

Dupa alegerea intensitatii, medicul va aplica gelul de albire si va incepe activarea acestuia cu ajutorul lampii. In cadrul unei sedinte, medicul poate reaplica gelul de mai multe ori, in functie de caz, pana cand se obtine aspectul dorit. Pacientii cu o colorare deosebit de greoaie a dintilor pot fi sfatuiti sa se intoarca pentru inca una sau mai multe sedinte de albire, sau li se poate recomanda folosirea in continuare a unui sistem de albire "at home".

O albire profesionala in cabinet cu lampa Philips Zoom costa 1.000 RON.

Kit de albire profesionala pentru acasa

Multi stomatologi sunt de parere ca aceste kituri profesionale de albire pot produce cele mai bune rezultate pe termen lung. Ele incorporează gelul peroxid de concentratie mai mica, usor de utilizat, care trebuie lasat pe dinti timp de o ora sau mai mult (uneori peste noapte). Cu cat e mai mic procentul de peroxid, cu atat mai mult acesta poate ramane in siguranta pe dinti. Gelul este aplicat pe dinti cu ajutorul unor tavite de albire construite la comanda pentru o anumita dantura.

Un kit profesional de albire pentru acasa poate costa intre 400 si 1.500 RON.

Kit universal de albire pentru acasa

Cea mai ieftina si mai convenabila optiune de albire implica utilizarea unui kit cu un gel de concentratie mai mica decat cel pentru kitul de albire profesional, si care se comercializeaza in diverse forme. Gelul este aplicat pe dinti prin tavi de marime universala, benzi de albire sau aplicatoare prin periaj. Aceste kituri sunt folosite in mod special pentru albirea dintilor din fata, spre deosebire de tavile personalizate din kitul profesional care poate fi folosit mai bine pentru intreaga dantura.

Un kit universal de albire pentru acasa poate varia ca pret intre 70-400 RON.

Cat de albi pot fi dintii? O chestiune de estetica

Rezultatele albirii dintilor pot fi subiective, variind considerabil de la o persoană la alta. Multi sunt incantati instant de rezultatul obtinut, in timp ce altii pot fi dezamagiti. Inainte de inscrierea la orice program de albire, adresati-va medicului dentist pentru o idee realista a rezultatelor ce pot fi obtinute si a timpului necesar pentru a le atinge. O perspectiva initala corecta are un rol important in rezultatul final al albirii dintilor.

Ghidul nuantelor de albire

In cabinetul stomatologic, culoarea de dinainte si de dupa a dintelui sunt masurate si comparate cu ghidajele de nuanta. Acestea sunt niste paletare cu game largi de culori dentare (Sunt folosite de stomatologi si in alegearea culorilor pentru coroane sau alte constructii dentare.)

Ghidul standard de nuanțe include 16 nuante, dispuse sistematic de la lumina la intuneric in patru grupuri de culoare, si ofera o terminologie universala de culoare. In timp ce procesul de albire poate ajunge la rezultate de pana la noua nunate mai deschis, in majoritatea cazurilor se obtine o diferenta de doua pana la sapte nuante.

Riscurile albirii dintilor

Tratamentele sunt considerate a fi sigure atunci cand procedurile sunt respectate conform instructiunilor. Cu toate acestea, exista anumite riscuri asociate cu albirea, de care fiecare trebuie sa fim constienti:

Sensibilitate: Albirea poate provoca o crestere temporara a sensibilitatii la temperatura, presiune si atingere. Acest lucru este mai probabil sa apară in timpul exercitiului de albire, in cazul in care se folosește o concentratie mai mare de inalbitor. Unele persoane experimenteaza dureri spontane intepatoare pe dintii din fata.

Persoanele cu cel mai mare risc pentru sensibilitate la albire sunt cele cu retractie gingivala, fisuri semnificative in dinti sau cei cu probleme cauzate de restaurari defecte.

In general, sensibilitatea nu dureaza mai mult de o zi sau două, dar in unele cazuri poate persista pana la o luna. Unii medici stomatologi recomanda o pasta de dinti care contine nitrat de potasiu pentru dintii sensibili.

Iritarea gingiilor: Mai mult de jumatate dintre cei care folosesc albirea cu peroxid experimenteaza un anumit grad de iritare gingivală, datorita concentratiei de inalbitor sau prin contactul cu tavile de albire. O astfel de iritatie poate dura pana la cateva zile, dar de obicei dispare dupa oprirea procesului sau reducerea concentratiei de peroxid.

Diferente de culoare: Restaurarire, cum ar fi unirea unor dinti, coroanele dentare sau fatetele de portelan nu sunt afectate de procesul de albire și, prin urmare, isi mentin culoarea lor implicita in timp ce dintii din jur sunt albiti. Acest lucru duce la ceea ce este frecvent numit "dinți tehnicolor."

Mentinerea rezultatelor de albire

Pentru a prelungi durata de viata a dintilor recent albiti, stomatologii recomanda:

  • Albirea de intretinere - aplicata imediat sau o data pe an.
  • Evitarea alimentelor si a bauturilor de culoare inchisa timp de cel puțin o saptamana dupa albire. Ori de cate ori este posibil, savurati băuturile de culoare inchisa cu un pai.
  • Practicarea unei excelente igiene orale - periaj si folosirea atei dentare după mese si inainte de culcare.

Ce mai trebuie stiut

In plus fata de factorii mentionati mai sus, urmatoarele lucruri mai trebuie luate in considerare:

  • Niciun proces de albire nu va produce dinti "exagerat" de albi.
  • Rezultatele de albire nu pot fi pe deplin observate decat la aproximativ doua saptamani dupa albire. Acesta este un aspect important daca sunteți pe cale de a avea restaurari ceramice si doriti sa fiti siguri de potrivirea culorii lucrarilor cu cea a dintilor albiti.
  • In cazul fatetelor de portelan sau a altor restaurari care fac parte din planul de tratament, acestea trebuie sa fie fixate la o distanta de minim de doua saptamani de la albire pentru a se asigura lipirea adecvata a adezivului si potrivirea exacta a nuantelor.
  • Retractia gingivala dezvaluie de multe ori radacinile de culoare galbuie aflate pe linia gingiei. Aceasta culoare se rezolva mai dificil in procesul de albire.
  • Femeile gravide sau care alaptează sunt sfatuite sa evite albirea dintilor. Impactul potențial al inghitirii inalbitorilor asupra fatului sau a bebelusului nu este cunoscut.

Pentru o analiza completa si pentru mai multe detalii, ia legatura cu unul din specialistii nostri la numarul 0746 993 016, sau fa-ti o programare online.


POSTARI RECENTE

Ingrijirea dentara eficienta Ingrijirea dentara eficienta

Parte din ingrijirea dentara de rutina, impreuna cu igiena personala care include curatarea dinti ...

Ghid de albire dentara Ghid de albire dentara

Apreciata atat de catre barbati, cat si de femei, albirea dintilor (sau tratamentul de albire) e ...

Despre zambetul fericit Despre zambetul fericit

Stomatologia preventiva inseamna un zambet sanatos intotdeauna. Copiii care au o gura sanatoasa v ...

DE CE CONFIDENT?

  • Medicii nostri trateaza fiecare caz cu interes maxim
  • Suntem disponibili non-stop pentru urgente
  • Dispunem de tehnologie de ultima ora
  • Costurile sunt adaptate nevoilor pacientilor
  • Suntem usor de gasit si simplu de abordat
  • Oferim garantii pentru lucrarile noastre
  • Oferim servicii stomatologice complete
  • Oferim consultanta pe termen lung
2,000 Pacienti tratati
750 Cazuri clinice
100% Satisfactia clientilor
scroll up